Hubení a likvidace hmyzu 4krát jinak

Pokud vám ztrpčuje život otravný hmyz a chcete se jej už konečně zbavit, nenechte si ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás přehled čtyř nejpoužívanějších metod likvidace těchto škůdců. U každé z nich uvádíme i naše zkušenosti a (ne)výhody jednotlivých postupů.

Hubení hmyzu (dezinsekce) občas připomíná boj s větrnými mlýny. Některé druhy zlikvidujete jen za účasti sousedů (zejména v panelových domech), u jiných se zase neobejdete bez odborníků. Čím dříve však s likvidací hmyzu začnete, tím větší šanci na úspěch máte. V následujícím článku vám ukážeme hned čtyři méně či více osvědčené postupy, jak na hubení hmyzu v domácích podmínkách.

S kým máte tu čest?

Víte, že v lidských obydlích nachází úkryt až čtyři desítky různých škůdců? Nejčastěji jde o:

  • rusy domácí
  • šváby obecné
  • mravence zahradní/farao
  • blechy
  • štěnice
  • pilousy
  • cvrčky domácí
  • komáry
  • mouchy
  • klíšťata
  • pavouky
  • potemníky
  • vosy a sršně
  • rybenky

Přesný postup hubení je nutné přizpůsobit konkrétnímu hmyzu. Na mouchy obvykle stačí mucholapka, zatímco švábů, štěnic nebo rusů se tak snadno nezbavíte.

Pečlivým úklidem to teprve začíná

Ať už se do hubení hmyzu pustíte sami, nebo si na to zavoláte odborníky, je nutné nejprve

1. Utěsnit všechny mezery a škvíry. Nejen v podlahách, ale i u stropů, zdí a dveří.
2. Zkontrolovat potraviny a uskladnit je tak, aby se k nim hmyz nedostal.
3. Provést pečlivý úklid včetně likvidace škůdců, kteří vám přijdou pod ruku.

    Nezapomínejte, že pokud u vás hmyz najde dostatek potravy a klidný úkryt, nikdy se ho zcela nezbavíte.

    Mechanické hubení hmyzu

    Likvidace hmyzu mechanickou cestou (plácačkou na mouchy, zašlápnutím apod.) je zdlouhavá, pracná a neúčinná. Doporučuje se pouze při minimálním výskytu škůdců. Do této kategorie můžeme zařadit rovněž mucholapky, které jsou však poměrně účinné.

    V restauracích, hotelech a potravinářských provozech se používají speciální přístroje, které hubí hmyz pomocí elektrické (lepkavé) mřížky. Velmi efektivní, ale vzhledem k vyšší ceně i nákladům na provoz se do obytných prostor příliš nehodí.

    Chemická likvidace hmyzu

    Pokud mechanická likvidace nezabírá, je na čase vyzkoušet zdravotně nezávadné přípravky určené k hubení hmyzu. V domácnostech se osvědčil například Raid a Biolit. Dávejte si však pozor na jejich složení. Některé přípravky totiž mohou uškodit i domácím mazlíčkům.

    Můžete se také bránit různými repelenty, které mají za úkol hmyz (zejména klíšťata, mouchy a komáry) odpuzovat. Často tomu ale bývá přesně naopak.

    Paradox je, že tato metoda může hubení hmyzu ještě více zkomplikovat. Ukázkovým příkladem jsou štěnice, které většina přípravků pouze vypudí z hnízda. Jejich kompletní likvidace je pak mnohem náročnější – štěnice totiž nebudou jen u zdrojů potravy (postele, úzká místa apod.), ale prakticky v celém objektu.

    Profesionální dezinsekce

    Šváby nebo třeba rusy domácí vlastními silami nevyhubíte. Potom se vám vyplatí využít služeb odborníků, kteří mají k dispozici mnohem účinnější nástrahy a postřiky. Kromě toho obdržíte pár dobře míněných rad, jak si udržet hmyz daleko od těla.

    Dezinsekční firma nejprve zmapuje výskyt hmyzu a upozorní na případné chyby v zabezpečení objektu. Poté zváží možnosti dezinsekce a provede kompletní vyhubení hmyzu. Jako poslední přichází na řadu kontrola úspěšnosti zásahu a dodatečná likvidace nově narozených jedinců.

    V rámci preventivních opatření a udržení 100% účinnosti dezinsekce doporučujeme klientům likvidaci hmyzu zopakovat cca za šest týdnů.

    Babské rady

    Mezi lidmi koluje také celá řada babských rad, jak na hubení hmyzu. Zázračné výsledky od nich ale nečekejte. Uvádíme je spíše pro zajímavost.

    • Větvičky ořešáku, lístky máty či bazalky zavěšené v oknech odpuzují komáry.
    • Pokud máte v domě mravence, nalijte jim do hnízda ocet. Pomáhá i kypřicí prášek, pepř, sůl nebo pálivá paprika, které nasypete na jejich cestičky.
    • Proti mouchám rozmístěte poblíž oken čerstvou/sušenou levanduli.

    S hubením hmyzu dlouho neotálejte

    Každá z výše uvedených metod likvidace hmyzu má svá pro i proti. Nejefektivnější je chemická dezinsekce a zásah specializované firmy (zejména při větším než malém výskytu škůdců). Pokud chcete mít hubení hmyzu co nejrychleji za sebou, využijte raději rovnou variantu číslo dvě.

    Na závěr pro vás máme ještě jednu radu – likvidaci hmyzu zbytečně neodkládejte. Některé potvůrky se totiž rozmnožují zatraceně rychle.

    Škůdci Systémová ochrana Dezinfekce Vyklízení Články Kontakt