Štěnice v bytě – nejčastější otázky a odpovědi I

Před několika lety štěnice prakticky vymizely. V současné době se však znovu rozši řují bez ohleduna čistotu zasažených prostor. I když jsou pokyny pro vyhubení těchto parazitů jasné – nepoužívat domácnostní přípravky a kontaktovat odbornou firmu – lidé nám pokládají r ůzné otázky. Na ty nejčastější jsme se rozhodli odpovědět v následujícím článku.

Čím se štěnice živí?

Štěnice patří mezi noční parazity a živí se výhradně krví. Nejčastěji lidskou, ale mohou sát i krev koček, psů nebo ptáků (podle druhu štěnice). Tito broučci nevyhledávají potravu každý den. Bez „krmení“ dokonce přežijí několik měsíců až jeden rok.

Jsou štěnice v bytě vážný problém?

Ano, zejména s ohledem na jejich složité hubení a rychlost rozmnožování. Dospělé samičky totiž žijí přibližně jeden rok a během této doby nakladou 50–200 vajíček. Slabou útěchou je fakt, že štěnice nepřenáší žádné nemoci. Štípnutí však může vyvolat alergickou reakci.

Proč je tak složité vyhubit štěnice?

1. Štěnice se zdržují v úkrytech, které jsou dobře chráněné před insekticidy.
2. Zásah v panelových domech často vyžaduje ošetření okolních bytů.
3. Většina štěnic je rezistentní (odolná) proti běžným přípravkům.
4. Bez potravy vydrží velmi dlouho.

Jak spolehlivě ověřit, že máme štěnice v bytě?

Podle samotných štípanců nelze určit, zda jej skutečně způsobily štěnice. Nezvratným důkazem je až nalezení samotného broučka – dospělé štěnice (viz obrázek) jsou cca 5 mm dlouhé, mají rezaté zbarvení a zploštělé tělo, nelétají, neskáčou. Na přítomnost štěnic v bytě vás upozorní také jejich trus (malé hnědočervené skvrnky). Pokud se navíc opakovaně probouzíte se štípanci, které jste před usnutím neměli, nechte raději prověřit výskyt štěnic odbornou firmou.

Kde se štěnice obvykle ukrývají?

Mezi nejčastější úkryty štěnic v bytech patří postele, matrace, noční stolky, podlahové lišty, obrazy, různé štěrbiny a tmavá místa.

Proč není vhodné používat domácnostní přípravky?

Běžné přípravky prodávané v obchodech jsou založené na pyrethroidech. Vzhledem k rezistencištěnic se může stát, že je tato látka pouze vypudí z hnízda a způsobí jejich rozšíření do okolních prostor. Následná dezinsekce je tak mnohem složitější, protože štěnice už nejsou jen u zdrojů potravy, ale téměř v celém objektu.

Jak dlouho trvá, než se podaří vyhubit všechny štěnice?

Postřik účinkuje dlouhodobě. Během prvního měsíce ještě můžete najít živé štěnice zasažené insekticidem, který je do dvou dnů zahubí. Přibližně za čtyři až šest týdnů se musí postřik zopakovat.

Pokračování příště

Napadají vás další otázky, které souvisí se štěnicemi v bytech a jejich likvidací? Pošlete nám je.

Rádi na ně odpovíme třeba v pokračování článku. Na závěr ještě jednou zopakujeme nejdůležitější rady – nezkoušejte štěnice vyhubit sami, zavolejte si na pomoc odborníky a dezinsekci zbytečně neodkládejte.

Škůdci Systémová ochrana Dezinfekce Vyklízení Články Kontakt