V následujícím článku se dozvíte, jak můžete výrazně omezit nebezpečí nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Tato preventivní opatření jsme vytvořili pro všechny potravinářské provozy v době, kdy hrozí zvýšené riziko onemocnění COVID-19.
Dodržováním hygienických standardů a preventivních opatření snížíte riziko dalšího možného přenosu, podpoříte ochranu veřejného zdraví a navíc ujistíte zákazníky o profesionalitě vašeho podniku. Zvýšíte tak jejich důvěru ve vaši restauraci či potravinářské zařízení.
1) Úklid
- V pravidelných intervalech dezinfikujte často používané povrchy: kliky a jejich okolí, stoly, židle, zábradlí, vypínače světel a další podobné předměty či místa, kterých se dotýkají či s nimi manipulují zákazníci.
- Před usazením každé nové skupiny zákazníků provádějte dezinfekci židlí a stolů.
- Dohlédněte na hygienu čisticích pomůcek – po každém úklidu ošetřete dezinfekcí materiál i pomůcky, které jste používali.
- Odpad vynášejte každý den a nezapomeňte dezinfikovat také okolí odpadkových košů.
- Zvyšte frekvenci úklidu na místech, kde naskladňujete zboží.
- Udržujte veškerá zařízení a prostory v čistotě a dodržujte běžné hygienické/sanitační postupy zavedené v provozovně podle stávající legislativy.
- Režimová opatření úklidu a hygieny zpracujte do vnitřních pokynů a proškolte personál.
2) Úklid na toaletách
- Úklid toalet a společných prostor pro zákazníky provádějte nejlépe každou hodinu
- Zajistěte úklid a dezinfekci klik, dveří, vodovodních kohoutků, zásobovačů mýdla, zásobovačů ručníků, sedadel toalet, splachovadel, umyvadel, vypínačů světla a dalších podobných povrchů
- Na toaletách nechte pouze jednorázové papírové ubrousky, látkové ručníky ze společných toalet odstraňte
- Dohlédněte, aby na toaletách byl vždy dostatek toaletního papíru, jednorázových papírových ručníků a mýdla nebo dezinfekčního prostředku na ruce
- Vyvěste na toaletách plakáty propagující mytí rukou a zvýšenou potřebu dodržovat vysokou úroveň hygieny
3) Osobní hygiena zaměstnanců a hostů
4) Hygiena potravin
- Dekontaminaci použitého jednorázového nádobí, příborů a sklenic provádějte podle standardního provozního řádu restaurace. Je doporučováno dodržovat pro mytí/oplachování teploty nad 60 °C.
- V kuchyňských (jídelních) prostorách zajistěte dostatečnou hygienu potravin jejich vhodným skladováním a případně i zakrýváním.
- Prostory pro přípravu potravin udržujte maximálně čisté a často je dezinfikujte.
- Zaměstnanci, kteří se necítí dobře, nesmí manipulovat s potravinami.
- Nikdy opakovaně nepoužívejte již použité nádobí.
5) Kontrola škůdců
- Zajistěte, aby se v prostorách nevyskytovaly mouchy, švábi, hlodavci nebo jiní škůdci, kteří mohou šířit nákazu z kontaminovaných povrchů.
- Věnujte zvýšený dohled nad prováděním běžné dezinsekce, deratizace a dezinfekce v souladu s nastaveným sanitačním plánem provozovny.
- Více se dozvíte na stránce systémová ochrana proti škůdcům.
Nezapomeňte
Při prokázání virové nákazy COVID-19 u hostů či zaměstnanců je nutné provést speciální ochrannou dezinfekci všech potenciálně kontaminovaných prostor. Koronavirus SARS-CoV-2 se totiž přenáší respiračními kapénkami, a tak může určitou dobu přežít v životním prostředí a na zasaženém povrchu. Kontaktujte nás a rádi vám poradíme, jak dále postupovat.