Jak na dřevomorku – jak vypadá, likvidace a prevence

Existuje jen málo dřevokazných škůdců, kteří mohou za velmi krátkou dobu způsobit rozsáhlé škody. Dřevomorka domácí mezi ně ale rozhodně patří. Přečtěte si ty nejdůležitější informace, které budete potřebovat pro odstranění a likvidaci této dřevokazné houby.

Dřevěná konstrukce - ADERA

Jak vypadá dřevomorka domácí a jak se pozná?

Dřevokazná houba Serpula lacrimans neboli česky dřevomorka domácí napadá a poškozuje dřevo v konstrukcích budov – nejčastěji ve sklepích, na půdách i dalších místech. Velmi rychle dřevo rozkládá a po čase narušuje statiku celé konstrukce (střechy, stropu nebo podlahy).

  • Pro dřevomorku je typický kostičkový rozpad dřeva, který snadno poznáte
  • Primární mycelium (podhoubí) má podobu bílých vatových vláken
  • Sekundární podhoubí (rhizomorfy) připomíná tenké bílé kořeny
  • Plodnice má obvykle hnědou barvu s bílými okraji

Dřevomorka se pomocí rhizomorf může snadno rozšířit na větší vzdálenost. Podhoubí navíc nezastaví zdi ani omítky, ve kterých dokáže růst. V rodinných domech, chatách a chalupách způsobuje tato houba nenapravitelné škody. Pokud jste u vás dřevomorku objevili nebo máte podezření na její výskyt, začněte jednat co nejdříve.

Pro dřevomorku jsou ideální vlhká, nevětraná a temná místa

Dřevomorka má oblíbené prostory s vyšší vlhkostí, které nejsou příliš často větrané. Obvykle se vyskytuje ve dřevěných konstrukcích na půdách, ve sklepích nebo třeba pod neprodyšně uzavřenou podlahou.

Pokud začne docházet ke zvýšené kondenzaci vlhkosti či průniku vody do interiéru, šance na rozšíření dřevomorky se výrazně zvyšuje. Za její výskyt proto nejčastěji mohou chyby ve stavebních konstrukcích a zanedbaná údržba.

Zajímavosti

  • Proti dřevomorce je odolnější tvrdé dřevo a dřevo s vyšším obsahem pryskyřice (borovice, modřín)
  • Výtrusy této dřevokazné houby se přenáší vzduchem i na velké vzdálenosti
  • Pro dřevomorku je ideální vlhkost dřeva kolem 18 % a teplota 18–22 °C
  • Za jeden den může zvětšit svou velikost o 6–10 mm

Jak je dřevomorka škodlivá pro člověka?

Spory této dřevokazné houby škodí také lidem. Produkují totiž mykotoxiny, které mohou způsobovat nepříjemné alergie. Vliv dřevokazných hub na lidské zdraví se však zkoumá teprve krátce a přesnější informace zatím nejsou k dispozici.

Stará dřevěná střecha - ADERA

Likvidace aneb jak na dřevomorku ve dřevě i zdivu

Kompletní odstranění dřevomorky bývá velmi náročné. U této dřevokazné houby se proto vyplatí spojit síly s odborníkem. Rozhodně nestačí odstranit pouze viditelnou plodnici a podhoubí.

  1. Na začátku je vždy nutné zjistit rozsah napadení. Po odstranění plodnice se doporučuje zlikvidovat také všechny dřevěné konstrukce ve vzdálenosti minimálně 1 m od okrajů napadeného místa. Díky vytvoření této ochranné zóny výrazně snížíte riziko, že by se u vás dřevomorka znovu objevila.
  2. Pokud dřevomorka napadne i omítku nebo celou zeď, bude vás čekat práce navíc. Zasažené místo je nutné vybourat, ošetřit vhodným přípravkem a znovu vyzdít. Na rozdíl od dřevěných konstrukcí ale tentokrát můžete dřevomorku zlikvidovat také různými fyzikálními metodami (po konzultaci s odborníkem).
  3. Jako prevenci proti dalšímu rozšíření houby naimpregnujte okolní dřevěné konstrukce přípravkem proti dřevokazným houbám. Stejným způsobem ošetřete i nové dřevo, kterým nahradíte to napadené.

Tento postup využíváme pro hubení dřevomorky už několik let.

Dřevěná konstrukce - ADERA

Dva tipy pro úspěšnou likvidaci

  • Součástí každé likvidace musí být preventivní opatření, která ochrání vaši stavbu proti dalšímu výskytu dřevomorky. Nezapomeňte také odstranit příčiny zvýšené vlhkosti (opravit zatékající střechu, zajistit lepší větrání prostor apod.).
  • Odstranění dřevomorky svěřte raději odborníkům, kteří nabízí prodlouženou záruku. Při neúspěšné sanaci se totiž nová plodnice může objevit až za několik let.

Kromě dřevomorky samozřejmě existují i další dřevokazné houby..

Pokud máte podezření na výskyt dřevomorky VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Prevence a ochranná opatření

Nejdůležitější je zabránit zvýšené vlhkosti v dřevěných konstrukcích (např. kvůli zatékání nebo použití nevhodných stavebních materiálů/postupů). Proti výskytu dřevomorky lze úspěšně bojovat také pravidelným a častým větráním všech prostor (i sklepů a půdy). Pro celoročně neobývané chaty a chalupy to platí dvojnásob.

V novostavbách a při rekonstrukcích využívejte pouze vhodné materiály a správné stavební postupy. Základní ochranu proti škůdcům, houbám i plísním nabízí uměle vysušené dřevo s vlhkostí kolem 15 %. Dřevěné konstrukce s vyšší pravděpodobností výskytu dřevomorky raději impregnujte přípravkem proti dřevokazným houbám.

Dřevěná konstrukce - ADERA

Pokud plánujete koupit již existující dům, chatu nebo chalupu, můžete si na kontrolu stavby pozvat odborníka. Po prohlídce objektu vyhodnotí riziko napadení dřevomorkou a dle potřeby zajistí také mykologický rozbor odebraných vzorků.

U všech typů staveb navíc doporučujeme pravidelně kontrolovat dřevěné konstrukce. Kompletní návod jak na ochranu proti dřevomorce je poměrně rozsáhlý.

Jak pokračovat dál?

Při správném postupu můžete před dřevomorkou zachránit větší část dřevěných konstrukcí, než si myslíte. Díky zkušenostem z předchozích zakázek dobře víme, jak tuto dřevokaznou houbu správně zlikvidovat.

Pokud se budete chtít poradit VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE