Nejčastější druhy vos a sršňů v ČR, jak škodí a úvod do ochrany proti bodnutí

Vosy a sršni se již stali tradičními narušiteli naší letní pohody. S příchodem teplého počasí můžete s jejich přítomností počítat, ať už budete na terase u svého domu nebo se vydáte na výlet do přírody. Navíc není žádnou novinkou, že s každou další sezónou jejich počty rostou.

Našli jste v domě nebo na zahradě vosí hnízdo? Zajistíme odbornou likvidaci vos. VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

O českých vosách a sršních

Všechny druhy vos a sršňů, které se vyskytují na našem území, patří do čeledi Vespidae. Jsou to významní škůdci především z důvodu agresivního chování. Míra agrese navíc roste v okolí jejich hnízd, která si stále častěji staví v blízkosti lidských obydlí.

Hlavní sezóna vos a sršňů je od jara do podzimu v závislosti na počasí. Více informací o vývoji a způsobu života tohoto hmyzu najdete v našem atlasu škůdců.

TIP: Zajišťujeme profesionální likvidace vosích hnízd a likvidace sršních hnízd – se zárukou a do 24 hodin od objednání.

Fotka vosy

Jak přesně škodí?

Ročně navštíví zdravotnická zařízení stovky pacientů pobodaných od vos a sršňů. Jejich bodnutí je totiž nejen bolestivé, ale může přinést i řadu zdravotních potíží. To platí zejména u dětí, starších osob nebo alergiků, kdy může mít reakce až tragické následky.

Vosy a sršni však škodí také včelařskému průmyslu. Nepřímo mohou mít vliv i na těžbu dřeva, zemědělskou produktivitu nebo na rekreační odvětví. Právě zvýšená přítomnost vos a sršňů může odrazovat hosty hotelů, penzionů nebo třeba kempů a vést až k uzavření areálů.

Vosí hnízdo

Nejznámější druhy v ČR

Nejznámější druhy vos a sršňů, které se vyskytují na území České republiky, se odlišují velikostí, zbarvením, způsobem života, stavbou hnízd i mírou agresivity. Základní rozpoznání těchto druhů proto není příliš složité.

Rod Vespula

Do tohoto rodu patří dvě nejčastější české vosy – vosa obecná (Vespula vulgaris) a vosa útočná (Vespula germanica). Hnízda si staví v dutinách prázdných stromů, v otvorech v zemi, na půdách či v zahradních přístřešcích. Kolonie bývají dlouhověké a mohou vytvářet hnízda značných rozměrů, která mají až tisíce obyvatel.

Fotka vosy útočné

Oba druhy jsou si velikostí i zbarvením podobné. Hůře viditelným, avšak výrazným znakem u vosy útočné je přítomnost tří černých teček na žlutém podkladu pod týlem hlavy.

Tyto druhy nejsou primárně agresivní. Člověka napadají v přítomnosti hnízda, potravy nebo když vycítí ohrožení. Nejčastěji nalétávají na sladké nealkoholické nápoje, pivo či jiné aromatické produkty.

Neriskujte a zbavte se hnízda vos do druhého dne VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Rod Vespa

Největší známý druh z této čeledi je sršeň obecná (Vespa crabro) hnízdící v dutinách stromů, podkrovích či v zahradních přístřešcích. Od klasických vos se odlišuje nejen velikostí, ale také zbarvením – celé tělo má žlutější nádech.

Fotka sršně

Mimo hnízdo jsou sršni vesměs klidní a člověka napadají stejně jako vosy až při určitém podráždění. Vzhledem k jejich větší velikosti je i bodnutí bolestivější a otok může přetrvávat několik dní.

Rod Dolichovespula

Vosy tohoto rodu jsou méně známé, ale přesto se vyskytují v přírodě poměrně často. Jedná se například o vosu saskou (Dolichovespula saxonica) či vosu lesní (Dolichovespula sylvestris). Hnízda si staví v keřích, ve větvích stromů nebo blíže při zemi na živých plotech.

Od klasických vos se odlišují zejména rozšířením hlavové části u dolní čelisti. Nejlépe je však můžeme poznat podle hnízda, které má typickou velikost vodního melounu. V porovnání s hnízdy vos rodu Vespula jsou tak mnohem menší.

Agresivita těchto vos je také mírnější. Stejně jako ostatní druhy útočí obvykle pouze při vyrušení nebo když se člověk objeví v jejich blízkosti.

Ochrana před bodnutím

Všechny původní druhy vos a sršňů na našem území nejsou proti lidem primárně agresivní. Člověka nevyhledávají a bodnutí je většinou reakcí na to, že jim nějakým způsobem ublížíme nebo překážíme – například když se ocitneme příliš blízko jejich hnízda nebo vyhlídnuté potravy.

Vosa na ruce

Vosy a sršni mají zkrátka trochu cholerickou povahu a jako záminka pro útok jim někdy stačí opravdu málo. Obavy lidí z útoku samozřejmě sílí vždy, když se populace tohoto hmyzu v jejich okolí začne zvětšovat. Proto je ideální zabránit, aby vůbec nějaké vosí/sršní hnízdo ve vašem okolí vzniklo.

Odstranění vosích hnízd zajišťujeme se zárukou a do druhého dne VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Abychom dokázali výrazně snížit riziko bodnutí v přírodě i poblíž vašeho domu, vyplatí se dodržovat hned několik preventivních opatření:

  • Nenechávejte venku žádné volně dostupné potraviny
  • Pečlivě uzavírejte odpadkové koše
  • Utěsněte praskliny a škvíry ve fasádě domu
  • Nenoste jasné oblečení a nepoužívejte výrazné parfémy
  • Nezabíjejte vosy přímo
  • Zavěste „falešná vosí hnízda“
  • Okolí domů postříkejte výtažky aromatických olejů
  • Pořiďte si kvalitní pasti na vosy a sršně

Díky tomu omezíte populaci vos/sršňů ve vašem okolí a tím snížíte riziko bodnutí. Propojením výše uvedených opatření navíc vzniká takzvaný Integrovaný systém ochrany proti vosám a sršňům, který se úspěšně používá v rámci komerčních i obytných staveb.

Hnízdo vos na stěně

Podrobnější rady, jak na spolehlivou ochranu proti vosám a sršňům najdete již brzy v pokračování tohoto článku.

Zdarma a nezávazně vám poradíme, jak se zbavit vos/sršňů a jejich hnízda VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE