Jak se zbavit krys a potkanů u slepic

4. 9. 2023

Každý rok nám přijde celá řada dotazů na téma, jak se zbavit přítomnosti krys nebo potkanů u slepic. S likvidací těchto škůdců a ochranou kurníků máme tak nemalé zkušenosti. Sepsali jsme proto všechny rady, které se nám při ochraně slepic proti potkanům a krysám osvědčily.

Pokud se chcete zbavit potkanů a krys co nejrychleji

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE
Fotografie potkana

Proč jsou krysy a potkani obávanými soupeři

Krysy ani potkani se nezdržují u kurníků kvůli drůbeži. Láká je potrava dostupná u slepic a v jejich okolí. Tito hlodavci se navíc dostanou do kurníku/výběhu velmi jednoduše – umí se totiž protáhnout malým otvorem či prohrabat pod zemí. Dostanou se tak i do míst, která na první pohled vypadají jako bezpečná.

Obáváte se přenosu nemocí nebo kontaminace uskladněných potravin?

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Jak se zbavit potkanů a krys u slepic

Na základě zkušeností chovatelů slepic a našich odborníků na deratizace jsme sepsali přehled opatření, která pomáhají v boji proti potkanům i krysám.

Zlikvidujte nepořádek

Výběh pro drůběž ohrazený pletivem

Zabezpečte kurník

Zabezpečte kompost

Zlikvidujte škůdce

Slepice a vejce v kurníku

Další tipy

Hubení hlodavců provádíme na zahradách i ve firmách po celé ČR

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Deratizace svépomocí

Nejvíce rozšířeným způsobem likvidace hlodavců je používání deratizačních nástrah, které tyto škůdce usmrtí. Pokud však zvažujete jejich rozmístění (nejen) poblíž kurníku slepic, přečtěte si raději následující postřehy.

Zajišťujeme profesionální likvidace hlodavců s důrazem na účinnost a bezpečnost

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE
Hlodavec - krysa

Vyplatí se pasti nebo kočka?

Možná vám někdo poradil, že proti potkanům a krysám u slepic zabírá přítomnost kočky nebo nastražení pastí.

Kočky mají pověst spolehlivého lovce myší. Mnohem větší a často také agresivnější potkani už jsou ale obávanějším soupeřem. To ostatně potvrzují i zkušenosti lidí z diskuse na toto téma:

„k těm radám, ať si zakladatelka pořídí kočky... tady mají kočky všichni a potkani jsou tu všude.. potkan je velice inteligentní zvíře a dokáže být velmi agresivní a odhodlané, když se dostane do úzkých.“

„kočky potkana neuloví...a co já vím, tak v páru neloví ...možná můžou odradit, pokud se jedná o skutečného macka (myslím kočku)...klasická kočka je asi tak zhruba stejně velká jako potkan“

„To ten potkan dřív zakousne kočku,než ona jeho a kočka ho určitě neodradí.. Máme kočky 2 a psa,přesto tu teď manžel jednoho na zahradě viděl.“

Zdroj

Pokud navíc kočku ještě nemáte, bude pro vás pořízení tohoto domácího mazlíčka více práce než užitku.

Kočka pod autem

Velké sklapovací nebo odchytové pasti na krysy a potkany budí respekt. Zejména potkani jsou ale poměrně inteligentní zvířata a není jednoduché je do pastí chytit. Pokud navíc máte u slepic více těchto hlodavců a některého z nich do pasti chytíte, bude to první a zároveň poslední. Ostatní potkani si dobře zapamatují, kam nemají chodit.

Zdarma a nezávazně vám poradíme, jak na krysy a potkany u slepic

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

3 tipy na závěr