30 zajímavostí ze života mravenců – II. část

V pokračování předchozího článku se dozvíte dalších 15 zajímavých informací ze světa mravenců. Zjistěte, jak dlouho může žít mravenčí královna. Poznejte práci mravenců teplonošů. Nebo se třeba podívejte, co krade mravenec loupeživý.

Mravenci na květu

  1. Mraveniště lesních mravenců jsou znamením, že je les zdravý.
  2. Lesní mravenci mohou postavit mraveniště až do výšky 1,5 m.
  3. Existují rostliny, které se neobejdou bez pomoci mravenců. Jde o tzv. myrmekochorní druhy. Mravenci se živí jejich semeny, která zároveň roznášejí a zajišťují tak rozšíření rostlin.
  4. Snižování počtu mravenišť mají kromě jiného na svědomí také kyselé deště.
  5. Dělnice se mohou vydat na výpravu za potravou až 100 metrů daleko od svého hnízda.
  6. Přítomnost mravenců může způsobit zvýšení výskytu některých datlovitých ptáků. Mravenci jsou pro ně totiž potravou.
  7. Mravenci cíleně odnášejí své mrtvé jedince z mraveniště, toto chování souvisí čistě s hygienou, jelikož mrtvá těla by mohla být napadena plísněmi či jinými mikroorganismy a mohla by tak kontaminovat celou kolonii
  8. Někteří jedinci žijí velmi dlouho. Mravenčí královna se může dožít až 25 let.
  9. Mravenci staví mraveniště, která mohou tvořit celé kolonie. Počet mravenců v jednom mraveništi může dosáhnout až milionu. V kolonii jich může žít až několik milionů.
  10. Mravenec loupeživý napadá hnízda jiného druhu mravenců a krade z nich kukly. Ve svém vlastním mraveništi si z nich poté udělá „otroky“.
  11. Speciální funkci mají tzv. mravenci teplonoši. Brzy na jaře vybíhají na povrch mravenišť a shromažďují ve svých tělíčkách teplo, kterým ohřívají vnitřní prostory mravenišť.
  12. Existují i motýli, kteří nedokážou přežít bez mravenců, jsou to tzv. myrmekofilní druhy motýlů, jejichž larvy se v mraveništích vyvíjejí. A v ČR jsou to např. modrásek bahenní, očkovaný, rebelův hořcový a jiné druhy
  13. Mravenci mají takzvanou kolektivní paměť. Díky tomu si zapamatují pach svých soupeřů z konkurenčních mravenišť.
  14. Jed červeného invazního mravence může zabít menší zvíře a dokonce i člověka, který je na tento jed alergický.
  15. Mravenec černolesklý si staví speciální hnízda v kmenech stromů. Stavebním materiálem je rozžvýkané dřevo a myrmekofilní houby.

Mravenci v řadě za sebou

Jak se zbavit mravenců

Pokud máte doma mravence, nenechte si ujít článek O hubení mravenců. Dozvíte se všechny důležité informace a užitečné rady pro likvidaci tohoto hmyzu. Tipy na osvědčené postřiky a nástrahy jsem pro vás sepsal ve článku Jaký přípravek proti mravencům si vybrat. A příště se podíváme třeba na zajímavosti ze života vos nebo sršňů.

Hubení mravenců s příjezdem do 24 hodin

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE