Jak najít vosí nebo sršní hnízdo?

Přítomnost vos a sršňů k letním měsícům zkrátka patří. Pokud ale u vás doma nebo na zahradě létají po desítkách, možná si nedaleko postavili hnízdo. Ještě než začnete hledat způsob, jak takové hnízdo odstranit, musíte ho nejprve najít.

Přečtěte si několik tipů z naší vlastní praxe a dozvíte se, jak snadno vystopovat hnízdo vos i sršňů.

Neztrácejte čas s hledáním hnízda a nechte si poradit od našich techniků

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Zahrajte si na detektiva aneb jak najít hnízdo

Nejprve zkuste sledovat vosy (sršně) v místech, kde se vyskytují nejčastěji. Za nějakou dobu možná zjistíte, odkud přilétají a kam odlétají. Pokud budou mít stále stejnou trasu, snažte se najít začátek a cíl jejich cesty, kde obvykle mají hnízdo.

Nemusí se jednat o klasické visící hnízdo, ale často jde pouze o otvor k vletu a výletu vos. Někdy je vidět na první pohled, a vaše pátrání tak bude rychle u konce. V opačném případě důkladně prozkoumejte místo, kde se bzučící hmyz schovává a zase objevuje.

Podobným způsobem samozřejmě můžete vystopovat hnízdo i na dalších místech. Druhou možností je prohlédnout vnější část domu a celou zahradu. Pokud uvidíte větší množství vos (sršňů) na jednom místě, kde nemají žádnou potravu, pravděpodobně nedaleko najdete také jejich hnízdo.

Fotografie vosího hnízda na zahradě

V jakých místech bývá hnízdo nejčastěji?

Pokud se vám nepodaří hnízdo odhalit podle přítomnosti vos nebo sršňů, zkontrolujte na vašem domě a pozemku všechna typická místa, kde se může vyskytovat. Při naší práci najdeme hnízda většinou na půdách nebo v dutinách štítu budov, kde jsou pro ně ideální podmínky (dostatek tepla, sucha a klidu). Velmi často se vosy a sršni uhnízdí také poblíž okapů, pod římsami střech, ve stromech či v zemi.

Nedaří se vám najít hnízdo? Zavolejte nám a zbavte se vos snadno a rychle.

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Někdy ale objevíme hnízda i na méně tradičních místech – ve skleníku, na balkoně, v ptačí budce, mezi střešní krytinou a tepelnou izolací, pod dřevěnou podlahou, uvnitř komínu, v krytech žaluzií, ve slunečnících, dětských zahradních domcích ale i na pískovištích. Všechny podobné úkryty proto pečlivě zkontrolujte, vosy jsou schopné využít téměř jakoukoliv dutinu.

Hnízdo vos

Co když hnízdo nenajdete?

Pokud se vám přes veškerou snahu nepodaří hnízdo najít, pravděpodobně u vás žádné není. Pro jistotu můžete ještě požádat sousedy, aby podle tohoto článku zkontrolovali také svůj dům a zahradu. Nezapomínejte ale, že vosy (sršni) mohou za potravou létat i několik km.

Zajišťujeme rychlé a 100% bezpečné likvidace vos - se zárukou a do druhého dne

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE

Opatrnost na prvním místě

Při hledání bzučícího hnízda buďte raději opatrní. Pokud se budou vosy nebo sršni cítit ohrožení, zaútočí na vás. Pro alergiky může být navíc nebezpečné i jediné žihadlo. Zejména si dávejte pozor, abyste do hnízda nešlápli nebo jej jiným způsobem neporušili.

TIP: Pokud zjistíte, že se hnízdo nachází na veřejném prostranství (například na pozemku školy či u zastávky MHD), zkuste se domluvit na jeho likvidaci s obecním úřadem nebo hasiči. Na vašem vlastním pozemku vám ale hasiči hnízdo neodstraní (více informací zde).

Malé vosí hnízdo

Mohlo by vás zajímat

Jak pokračovat dál

Pokud hnízdo úspěšně najdete, přečtěte si naše stránky o hubení vos nebo hubení sršňů a naplánujte si další postup.

Na hmyz, který se v menším počtu dostane do vaší domácnosti, můžete použít některý z běžně prodávaných přípravků. Likvidaci celého hnízda ale raději neriskujte. Bez včelařské kukly, kombinézy a vhodného přípravku je to poměrně nebezpečné.

Pokud chcete mít jistotu bezpečné likvidace, zavolejte nám. Odstranění vosích i sršních hnízd provádíme se zárukou a většinou do druhého dne.

Zdarma a nezávazně vám poradíme, jak se zbavit vos/sršňů a jejich hnízda

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE